Almedalen 3 juli: Odling av mat i vatten - en nyckel till hållbar svensk livsmedelsproduktion?
Almedalen 2019 - Välkommen att delta i seminariet:
Odling av mat i vatten - en nyckel till hållbar svensk livsmedelsproduktion?
Arrangör: SLU Aquaculture, en forskningsplattform vid Sveriges lantbruksuniversitet
Tid: Ons 3 juli 12.30–14.00
Plats: Björkanderska Magasinet, Visby hamn
Praktisk information: http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/57572
Mer information om programmet och vilka som medverkar - följ länken! www.slu.se/aquaculture-almedalen
Om seminariets innehåll:
Ett cirkulärt livsmedelssystem
Efterfrågan på sjömat fortsätter öka. Idag importerar Sverige mer än 70 % av all den fisk vi äter. Odling av fisk, skaldjur och alger har en viktig roll att spela för framtidens matförsörjning, men hur ska vi odla så att det blir ännu mer hållbart? Och vad ska fisken äta? Kretslopp, nya foder och gastronomi är nyckelord!
Kom och lyssna till forskare, beslutsfattare och företrädare för livsmedelsbranschen som ger sin syn på vad som krävs för att tillvarata akvakulturens stora potential i en cirkulär bioekonomi!
Under seminariet får vi bland annat höra stjärnkocken Andreas Printz berätta hur insektsmatad fisk smakar, Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood ge oss detaljistens syn på saken och forskare från SLU presentera kunskapsläget - vad forskas det om, och vilka möjligheter finns för framtiden?
Frågor vi ställer oss är:
Hur miljömässigt och socialt hållbart är det att importera merparten av fisken vi äter?
Kan avfall och insekter användas som foder till våra fiskar?
Hur gott smakar fiskar som ätit insekter?
Hur kan återtag av näringsämnen från våra vatten bli till fiskfoder och bidra till att sluta näringskretsloppet?
Vilka nya råvaror kan vi utveckla från alger som återtar näringsämnen från våra vatten?
Mer information om programmet och vilka som medverkar - följ länken! www.slu.se/aquaculture-almedalen
VÄLKOMMEN! /SLU Aquaculture
Kontakt:
Anna Norman Haldén, koordinator
Eva-Stina Lindell, kommunikatör